петък, 12 декември 2014 г.

Крем карамел




Необходими продукти:

8 яйца
350 г. захар
1 л. прясно мляко
60 г. захар за карамела ( 4 с. л. )

Приготвяне:


  • В подходящ съд с не залепващо покритие се разтопява на слаб огън 60 г. захар при непрекъснато разбъркване, докато придобие приятен кафяв цвят. Важно е карамела да не се прегори, защото ще горчи!!
  • Докато е топла карамелената смес се сипва в метални или силиконови формички. Достатъчно е да се покрие равномерно дъното.
  • Разбиват се яйцата със захарта. Добавя се леко загрятото  мляко и продължаваме да разбъркваме докато се стопи захарта. Не е желателно да се образува много пяна.
  • Получената смес се разлива във формите и се поставят в тава.
  • Тавата, която ще ползваме за печене се пълни с вода докато нивото и достигне до средата на формичките за карамел.
  • Пече се около 1 час на 180ºC,  докато се зачерви и не се мести, като желе. Водата в тавата не трябва да завира, защото се образуват шупли(което се случи при мен) .
  • За да се разбере дали крема е готов, се пробожда с върха на нож, ако излезе чист е готов.
  • Крем карамела се оставя да се охлади на стайна температура.
  • Поднася се, като се обърне върху чинийка. Ако не може да се отдели,  при ваденето с остър нож внимателно се минава по ръба на формата.
  • Сервирах с шоколадови лъжички, но може да се гарнира със сметана, плодове, разбити на сняг белтъци, канела, сладолед или каквото ви харесва!


Вижте още

       

Няма коментари:

Публикуване на коментар