сряда, 30 март 2016 г.

Пухкава питка

Зарадвайте семейството си с тази пухкава, вкусна и топла питка!


Продукти:

550 г. брашно
2 яйца
170 мл. топла вода
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио
25 г. мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол

олио за помазване
1 жълтък за помазване 
сусам

Приготвяне:

  • Маята се размива във вадата, заедно с половината захар и се оставя да престои на топло около 15 минути, без да се разбърква.
  • Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче. В него се слагат киселото мляко, яйцата, олиото, останалата захар, солта и маята.
  • Омесва се меко тесто, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.
  • Втасалото тесто се премесва отново и се разделя на три топки с еднаква големина.
  • Всяка от тях се разточва на кора с диаметър около 30 см. Намазват се с олио и се поставят една върху друга, като последната не се помазва.
  • Разточват се заедно, за да се получи една кора с три пласта, която се разрязва с нож на осем триъгълника.
  • Всеки триъгълник се завива от широката част към тясната, като кифличка и се поставят в намазана с мазнина тава.
  • Оставя се на топло да втаса за втори път, след което се намазва с жълтъка и се поръсва със сусам.
  •  Пече се на силна фурна, докато получи златист загар, след което се намалява на умерена фурна до готовност.






  • Втасалото тесто се разделя на пет топки и се оформя по следния начин.













* на вързопчета





Няма коментари:

Публикуване на коментар