събота, 24 декември 2016 г.

Миди на фурна с ароматни трохи




Продукти:

1 кг. черни миди

100 мл. бяло вино
100 г. краве масло
45 г. хлебни трохи
4 с. л. нарязан магданоз
2 ск. нарязан на ситно чесън 
2 с. л. нарязан пресен лук
1 дафинов лист
черен пипер
сол

Приготвяне:


  • Мидите се поставят в купа със студена вода, малко морска сол и се оставят няколко часа, за да се почистят от пясъка.
  • Под течаща вода с нож се остъргват черупките и се премахват полепналите по тях "мустаци".
  • Спуканите и отворени миди, които при допир не се прибират се изхвърлят.
  • Прехвърлят се в тенджера с вода, добавя се виното, дафиновия лист и се варят 3-4 минути на силен огън или докато мидите се отворят.
  • Отцеждат се и тези, които не са се отворили се изхвърлят.
  • В малка тенджерка се разтопява кравето масло, изсипва се в купа и се добавят хлебните трохи, лука, чесъна, магданоза, сол, черен пипер и се разбърква добре. Оставя се няколко минути за да попие добре маслото в хлебните трохи.
  • След като мидите са се охладили се маха празната черупка, а в другата част се слага около 1  ч. л. от маслените трохи.
  • Пекат се в предварително загряна на 230°С фурна около 10 минути, докато трохите придобият златист цвят.


Няма коментари:

Публикуване на коментар