неделя, 14 февруари 2016 г.

Паста с романеско и аншоа

Ароматното и цветно предложение днес е за почитателите на пастата!


Продукти:

250 г. паста
350 г. романеско
1 червена чушка
1 бр. консерва аншоа
2 скилидки чесън
50 мл. зехтин
настъргана кора от 1/2 лимон
50 г. пармезан

Приготвяне:

  • Пастата се сварява във вряща вода, спазвайки инструкциите върху опаковката.
  • Романеското се разделя на розички и се слага в тенджера с вряща подсолена вода за около 5-6 минути. След това се изцежда, охлажда се под студена течаща вода и отново се изцежда.
  • Чушката се измива, почиства се от дръжката и семките и се нарязва на кубчета.
  • В тиган се загрява зехтина и се запържва чушката, добавя се нарязаният на ситно чесън, кората от лимона, аншоата и се запържват за кратко.
  • Пастата се изцежда от водата и се смесва с романеското, чушката и аншоата. Разбърква се внимателно и се поръсва с настърган пармезан.

събота, 13 февруари 2016 г.

Пържени кюфтета със сос

Ароматни и апетитни кюфтенца със сос, с които да впечатлите половинката си за Свети Валентин!


Продукти:

500 г. кайма
1 гл. лук
1 яйце
1 филия стар хляб( без кората)
1 к. л. черен пипер
1 к. л. кимион
1 ч. л. чубрица
1 щипка индийско орехче
2 с. л. магданоз
сол на вкус
брашно за овалване


за соса:

1/2 ч. ч. кетчуп
1 ч. ч. доматено пюре
50 мл. червено вино
3 с. л. сос Уорчестър
1 с. л. светъл соев сос
2 с. л. зехтин
черен пипер

Приготвяне:

  • Към каймата се прибавя ситно нарязания лук, черния пипер, кимиона, чубрицата, индийското орехче, магданоза и сол на вкус.
  • Каймата се обърква и се оставя в затворен съд в хладилник за няколко часа.
  • Прибавя се разбитото яйце, хляба предварително накиснат в прясно мляко и изстискан.
  • Всичко се омесва добре и се оформят кюфтета във формата на сърце, които се овалват в брашно и се пържат в сгорещено олио, докато станат златисти.
  • В тиган се загрява зехтина и се прибавят всички продукти са соса и се оставя да заври.
  • Щом кипне, огъня се намалява и се оставя да къкри, докато се сгъсти.
  • С този сос се поднасят пържените кюфтета заедно със свежа салата или пържени картофи.


четвъртък, 11 февруари 2016 г.

Бърза мини пица от бутер тесто

Зарадвайте любимият и себе си с тези хрупкави пици от бутер тесто!


Продукти:

1 пакет бутер тесто
3 с. л. доматено пюре
100 г. колбас
1 зелена чушка
1 червена чушка
маслини
80 г. настърган кашкавал
чубрица

Приготвяне:

  • Фурната се загрява на 200° С.
  • С помощта на резци от тестото се изрязват сърца, които се надупчват с вилица, намазват се с разбито яйце и се запичат във фурната за 7-8 минути.
  • Изваждат се и се намазват с доматеното пюре, разпределят се нарязания колбас и зеленчуци, а накрая настърганият кашкавал.
  • Поръсва се с подправки.
  • Връща се отново във фурната и се запича, докато кашкавала се разтопи.



понеделник, 8 февруари 2016 г.

Валентинки от грис

Ето как грис, мляко и плодово желе може да се превърне в атрактивен десерт за деня на влюбените!


Продукти:

500 мл. прясно мляко
75 г. захар
50 г. грис
1 ч. л. течна ванилия
4 листа желатин
плодово желе

Приготвяне:

  • Млякото се смесва със захарта и си оставя да заври.
  • Прибавя се грисът и сместа се вари до сгъстяване, при непрекъснато бъркане.
  • Сваля се от огъня и се ароматизира с ванилията.
  • Желатина се накисва в студена вода. Изцежда се и се прибавя към крема. Разбърква се, докато желатинът се разтопи напълно.
  • Сместа се изсипва в силиконова форма да се охлади и стегне, след което се нарязва на правоъгълници.
  • Плодовото желе се приготвя според указанието на опаковката и се оставя да се охлади и стегне.
  • Със помощта на резец в ценъра на всяко парче грис се изрязва сърце и на негово място се поставя сърце от плодовото желе.


неделя, 7 февруари 2016 г.

Китайски бухти

В края на седмицата реших да ви предложа една малко по различна закуска - традиционни китайски пухкави бухтички, които може да поръсите с пудра захар и да сервирате с чаша горещо мляко.


Продукти:

500 г. брашно
1 яйце
250 мл. вода
1 с. л. прясно мляко
50 г. разтопено краве масло
10 г. суха мая
30 г. захар
8 г. сол

Приготвяне:


  • В дълбока купа се слага пресятото брашно, солта, захарта, сухата мая и се разбърква добре.
  • В средата се прави кладенче, прибавя се яйцето, прясното мляко и водата и се замесва тесто.
  • Към него постепенно се добавя кравето масло и продължава да се меси, докато го поеме напълно.
  • Оформеното тесто се слага в поръсена с брашно купа и се покрива с кърпа. 
  • Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си.
  • Втасалото тесто се разточва на кора с дебелина 0,5 см., която се нарязва на правоъгълници дълги 10 см. и широки 3 см.
  • След това поставяме два от нарязаните правоъгълници един върху друг и леко притискаме в центъра с обратната страна на ножа, за да прилепнат добре.
  • Хващат се двата края и се усукват в противоположна посока.
  • Пържат се в сгорещено олио до златисто.
Вижте още

       

събота, 6 февруари 2016 г.

Гевреци със сусам

Вижте как да си спретнете за закуска тези вкусни гевречета със сусам .


Продукти:

520 г. брашно
320 мл. хладка вода
7 г. суха мая
1/2 ч. л. сол
1 с. л. захар

за сиропа:

50 мл. вода
2 с. л. кафява захар

сусам за пръсване

Приготвяне:

  • Пресятото брашно се сипва в купа и се добавя солта, захарта и маята и разбърква добре.
  • Постепенно се прибавя водата и се замесва гладко тесто, което не трябва да лепи.
  • Оформеното тесто се поставя в купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
  • Втасалото тесто се разделя на 12 топки. Всяка топка се оформя на дълъг фитил, който се прегъва на две и се усуква, като въже, а двата края се слепват добре.
  • За сиропа в гореща вода се слага захарта и се бърка, докато захарта се стопи. Оставя се да се охлади.
  • Всеки геврек се потапя в захарния сироп, а след това в сусамовите семена.
  • Гевреците се поставят в тава предварително покрита с хартия за печене и се оставят да втасат 15-20 минути.
  • Пекат се в предварително загряна на 180° С фурна, докато придобият златист загар.
Вижте още

       

петък, 5 февруари 2016 г.

Оризови таралежи




Продукти:

250 г. кайма
1 белтък
2 стръка пресен лук
1 парче джинджифил 2 см.
2 с. л. бяло вино
2 с. л. соев сос
1 с. л. сусамово олио
сол 
черен пипер
120 г. ориз басмати

Приготвяне:

  • Ориза се накисва предварително за два часа във студена вода, след което се изцежда.
  • Лукът и джинджифила се нарязват на много ситно.
  • Прибавят се към каймата заедно със бялото вино, соевия сос, сусамовото олио, белтъка, сол и черен пипер на вкус и всичко се омесва добре.
  • От нея с мокри ръце се оформят кюфтенца с големината на орех, които се овалват равномерно в ориза.
  • Варят се на пара 20-25 минути.


Вижте още

       

вторник, 2 февруари 2016 г.

Боб с кисело зеле




Продукти:

350 г. боб
1 гл. лук
1 бр. морков
1 малка кисела зелка
3 ск. чесън
5 с. л. олио
чубрица
1 с. л. червен пипер
джоджен
сол

Приготвяне:

  • Боба се измива и се накисва от вечерта в студена вода.
  • Сварява се със нарязаните на ситно лук и моркови.
  • В друга тенджера се сгорещява мазнината и се задушава нарязаното на ситно зеле и чесъна.
  • След като зелето омекне се поръсва с червеният пипер, разбърква се добре и се добавя боба, джоджена и чубрицата.
  • Прехвърля се в намаслена тава и се пече на умерена фурна, докато ястието се зачерви.
Вижте още

       

Баварски крем с портокалов сок

Не е нужно да чакате да дойде Свети Валентин, за да пoкажете на любимия човек, че го обичате!


Продукти:

200 мл. сметана за разбиване, 35% масленост
150 мл. прясно изцеден портокалов сок
2 яйца
70 г. захар
4 листа желатин

Приготвяне:

  • Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.
  • Към жълтъците се добавя захарта и се разбиват, докато удвоят обема си. На тънка струйка при непрекъснато разбиване се прибавя портокаловия сок.
  • Сместа се слага на слаб огън и се бърка непрекъснато, докато кремът започне да се сгъстява, като се внимава да не заври. Изсипва се в купа.
  • Желатина се накисва в студена вода. Изцежда се и се прибавя към крема.
  • Купата с крема се слага в друг по-голям съд пълен с вода и лед и се разбърква, докато се охлади.
  • Сметаната се разбива и се добавя към охладения крем.
  • Разпределя се в предварително намокрени силиконови форми и се оставя да стегне в хладилник за няколко часа.
  • Преди поднасяне формичките се потапят в гореща вода и се обръщат. 
  • Гарнира се с парченца портокал.
Вижте още

       

понеделник, 1 февруари 2016 г.

Неаполитански сос




Продукти:

800 г. цели белени домати от консерва
1 с. л. зехтин
20 г. краве масло
2 с. л. магданоз
2 с. л. босилек
сол

Приготвяне:

  • Доматите заедно със сока се претриват през цедка, за да се получи пюре.
  • В тенджера се загрява зехтина и маслото, добавя се доматеното пюре и се оставя да заври.
  • Температурата се намалява и се оставя да къкри на слаб огън, като периодично се разбърква, докато соса се редуцира наполовина.
  • Добавя се сол на вкус и нарязаните на ситно магданоз и босилек.

Вижте още