четвъртък, 31 март 2016 г.

Десерт с кисело мляко

Ето как да приготвите бърз и лек десерт, ако имате неочаквани гости!



Продукти:

500 г. гъсто кисело мляко
80 г. бисквити
4 с. л. сладко от горски плодове
150 г. плодове по избор
шоколад
кроканти

Приготвяне:


  • Плодовете се измиват и се почистват от листата и дръжките.
  • В блендер се смилат бисквитите.
  • На дъното на четири чашки се разпределят смлените бисквити. Слага по 1 с. л. сладко и се покрива с киселото мляко.
  • Отгоре се покрива с плодове.
  • Украсява се с настърган шоколад и  кроканти.


сряда, 30 март 2016 г.

Пухкава питка

Зарадвайте семейството си с тази пухкава, вкусна и топла питка!


Продукти:

550 г. брашно
2 яйца
170 мл. топла вода
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио
25 г. мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол

олио за помазване
1 жълтък за помазване 
сусам

Приготвяне:

  • Маята се размива във вадата, заедно с половината захар и се оставя да престои на топло около 15 минути, без да се разбърква.
  • Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче. В него се слагат киселото мляко, яйцата, олиото, останалата захар, солта и маята.
  • Омесва се меко тесто, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.
  • Втасалото тесто се премесва отново и се разделя на три топки с еднаква големина.
  • Всяка от тях се разточва на кора с диаметър около 30 см. Намазват се с олио и се поставят една върху друга, като последната не се помазва.
  • Разточват се заедно, за да се получи една кора с три пласта, която се разрязва с нож на осем триъгълника.
  • Всеки триъгълник се завива от широката част към тясната, като кифличка и се поставят в намазана с мазнина тава.
  • Оставя се на топло да втаса за втори път, след което се намазва с жълтъка и се поръсва със сусам.
  •  Пече се на силна фурна, докато получи златист загар, след което се намалява на умерена фурна до готовност.






  • Втасалото тесто се разделя на пет топки и се оформя по следния начин.













* на вързопчета





неделя, 27 март 2016 г.

Домашен хляб без месене

Домашен хляб без месене с изкусително запечена хрупкава коричка!
Рецептата е адаптирана от тук



Продукти:

500 г. брашно
320 мл. вода
10 г. сол
5 г. мая

Приготвяне:

  • Маята се размива във водата.
  • В дълбока купа се смесват солта и брашното и се добавя водата, като се бърка с лъжица или на ръка, докато се получи лепкава хомогенна смес.
  • Купата се покрива със стреч фолио и се оставя на стайна температура за 12 часа.
  • Сместа е изпълнила купата и е покрита с мехури.
  • Върху набрашнен плот се изсипва тестото и с помощта на шпакла се събират четирите краища към центъра, като плик.
  • Поръсва се обилно с брашно, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за около 1 час в зависимост от температурата.
  • Фурната се загрява предварително на 240° С, заедно с тенджера и капак, в която ще се пече хляба.
  • Горещата тенджера се изважда, поръсва се с брашно, слага се тестото и се пече покрита с капак 30 минути.
  • След което се маха капака, температурата се намалява на 210° С и се пече още 15 минути.
  • Готовия хляб се поставя да се охлади върху решетка.