петък, 22 април 2016 г.

Пролетни рулца

Едва ли има някой, който при посещението си в китайски ресторант не си е поръчвал за предястие едни от най-популярните за китайската кухня пролетни рулца.
 Днес ви предлагам да си ги приготвите сами, но вместо оризови кори да използвате кори за баница.


Продукти:

1 пакет кори за баница
200 г. кайма
100 г. праз лук
1 стрък пресен чесън
1 морков
350 г. зеле
3 бр. сухи гъби шийтаке
1 ч. л. настърган джинжифил
2 с. л. светъл соев сос
1 ч. л. сусамово олио
зехтин

Приготвяне:

  • За приготвянето на плънката се нарязват на фини жулиени зелето, моркова, праза, чесъна и гъбите, които са накиснати предварително за 10 минути в гореща вода.
  • Мазнината се сгорещява в уок или дълбок тиган и се слага чесъна, разбърква се за 10-15 секунди и се прибавя каймата също за няколко секунди.
  • Добавят се гъбите и настърганият джинджифил.
  • Поставят се нарязаното зеле, морковите и праза.
  • Подправя се със соевият сос, сусамовото олио и се запържва за кратко така, че продуктите да останат полуготови.
  • Вземат се по две кори за баница и се разстилат ( останалите се покриват с влажна кърпа, за да не изсъхват) и се разрязват на три ивици.
  • В единия край на всяка лента се слага равномерно част от плънката и се сгъват страничните ръбове така, че да се запечата плънката и се навива до края. Запечатват се с малко каша от вода и брашно.
  • Така приготвените рулца се оставят за 10 минути в хладилник, за да не се развият при пърженето.
  • Рулцата се пържат в сгорещена мазнина, докато придобият златист цвят.
  • Излишната мазнина се изцежда върху кухненска хартия и се сервира със сладко-кисел сос.



Пържен ориз със соеви кълнове




Продукти:

1 ч. ч. ориз
200 г. соеви кълнове
1 скилидка чесън
1 ч. л. джинджифил
2 с. л. тъмен соев сос
3 с. л. сос от стриди
2 с. л. сусамово олио

Приготвяне:

  • Ориза се изплаква, сварява се за 10-15 минути в солена вода и се отцежда.
  • Мазнината се загрява в дълбок тиган на силен огън.
  • Добавя се настърганият джинджифил и чесъна нарязан на ситно и се запържва, като се бърка непрекъснато за да не загори.
  • Прибавят се соевият сос и соса от стриди.
  • Към така приготвения сос се изсипва ориза, соевите кълнове и се разбърква, около 4-5 минути така, че соса да се смеси напълно с ориза.

сряда, 20 април 2016 г.

Макарони на фурна

Една от любимите ми закуски е макарони на фурна! Приготвят се изключително лесно, а съчетанието между сладко и солено покрито с хрупкава коричка е истинско изкушение.


Продукти:

400 г. макарони
200 г. краве сирене
700 мл. прясно мляко
3 бр. яйца
150 г. захар
50 г. краве масло

Приготвяне:

  • Макароните се сваряват в подсолена вода, след което се отцеждат и се изплакват със студена вода.
  • Сварените макарони се заливат се с разтопеното краве масло и се разстилат в тава.
  • Яйцата се разбиват със 100 г. захар, натрошеното сирене, 500 мл. прясно мляко, изсипва се върху макароните и се разбърква добре. Добавя се останалата част от прясното мляко, докато ги покрие.
  • Поръсват се с останалата захар и се запича в умерена фурна, до порозовяване.

Тортелини със спанак и краве сирене




Продукти:

200 г. брашно
2 бр. яйца

За плънката:

200 г. спанак
150 г. краве сирене
1 скилидка чесън
200 мл. сметана
черен пипер

За соса:

200 мл. течна сметана
1 скилидка чесън
сол на вкус
черен пипер на вкус
зехтин

Приготвяне:

  • Брашното се пресява върху чист и сух плот, в средата му се прави кладенче, в което се слагат яйцата.
  • С помощта на вилица яйцата се разбъркват, като се взима по малко от брашното, докато се поеме напълно.
  • Ако тестото стане прекалено твърдо се добавя една лъжица хладка вода.
  • Трябва да се получи гладко и еластично тесто и, ако е добре омесено по повърхността му се образуват мехурчета.
  • От готовото тесто се оформя топка, увива се в прозрачно фолио и се оставя да почива в хладилник за не по малко от 30 минути.
  • Междувременно се приготвя плънката.
  • Спанака се бланшира за няколко минути във вряща вода.
  • Отцежда се и се притиска леко за да се премахне излишната течност.
  • Добавя се сиренето и нарязаният на ситно чесън и се разбърква добре, докато всички съставки се смесят добре.
  • Подправя се с черен пипер.
  • Тестото се изважда върху набрашнена повърхност и се меси още 2-3 минути.
  • Разделя на две части всяка от, които се разточва на тънък лист с помощта на машина за паста или точилка.
  • Нарязва се на квадрати с размер 4х4см., в центъра на които се поставя част от плънката.
  • Краищата се навлажняват с малко вода и се притискат за да се слепят на триъгълник.
  • Основата на триъгълника се прегъва по средата нагоре и се завиват около показалеца така, че да се слепят двата края, а върхът на триъгълника да сочи нагоре.
  • Тортелините се издърпват леко от пръста и се поставят върху набрашнена повърхност.
  • Варят се за кратко във вряща подсолена вода, докато изплуват на повърхността.
  • За приготвянето на соса в тиган с малко мазнина се запържва нарязания на ситно чесън, докато придобие златист цвят и се добавя сметаната. Подправя се със сол и черен пипер.
  • Готовите тортелини се заливат със соса и се сервират горещи.


вторник, 19 април 2016 г.

Бадемово мляко

Да се приготви домашно бадемово мляко е лесно и в същото време много полезно за нашето здраве. Консистенцията е същата, като прясното краве мляко, но разликата е, че не съдържа  глутен, лактоза и холестерол. То е мощен антиоксидант с богато съдържание на витамини и минерали.


Продукти:

200 г. сурови бадеми
800 мл. вода

Приготвяне:

  • Бадемите се слагат в купа, заливат се с вода и се оставят да се накиснат за 24 часа или най-малко за 8 часа.
  • След което се прецеждат, изплакват се няколко пъти със студена вода и се обелват.
  • В блендер се слагат бадемите и 800 мл. вода и се смилат, докато се получи еднородна течност.
  • Готовото мляко се прецежда през фина цедка или марля, за да сме сигурни, че няма по-едри частици.
  • Съхранява се в стъклени бутилки в хладилник до 2-3 дена.
* С готовото бадемово мляко може да се приготви вкусен шейк от банан, фурми, със сироп от джинджифил. Чудесна добавка към зърнени храни и кафе.
* Не изхвърляйте смлените бадеми, а ги използвайте за приготвянето на различни десерти, защо не и като крема сирене от бадеми за пълнеж на различни зеленчуци.

петък, 15 април 2016 г.

Артишок с картофи, моркови и лимонов сос

Здравословно и лесно за приготвяне зеленчуково ястие с ароматен сос!


Продукти:

6 бр. артишок
2 бр. картофи
2 бр. моркови
1/2 гл. лук
1 стрък пресен чесън
сока от 1 лимон
1 жълтък
1 с. л. брашно
50 мл. зехтин
копър
черен пипер
сол

Приготвяне:

  • Отстраняват се външните листа на артишока и се разрязва на половина. Слагат се да се варят на умерен огън в тенджера с вода и половината от лимоновия сок.
  • В малко зехтин се задушават обелените и нарязани на ситно лук и чесън.
  • Добавят се картофите обелени и нарязани на кубчета и морковите на шайби.
  • Поръсва се с брашното и при непрекъснато разбъркване се добавя толкова бульон, колкото да покрие зеленчуците. 
  • Подправя се със сол и черен пипер и се оставя се да къкри в продължение на 30 минути.
  • Жълтъка се разбива с другата половина от лимоновия сок и си добавя към готовото ястие.
  • Вари се около минута и се поръсва с копър.

събота, 9 април 2016 г.

Салата с ананас




Продукти:

1/2 бр. ананас
1 бр. зелена салата
2 твърдо сварени яйца
200 г. царевица от консерва
6-7 бр. ролца от раци
50 г. малки скариди
250 г. майонеза

Приготвяне:

  • Към измитата, подсушена и нарязана на ивици салата се прибавят предварително обелените и нарязани на кубчета ананас и яйца.
  • Добавят се отцедената царевицата, скаридите, нарязаните ролца от раци и майонезата всичко се смесва и се разбърква добре.

четвъртък, 7 април 2016 г.

Каша от коприва

Днес съм приготвила една изключително лесна, икономична, полезна и много вкусна каша!


Продукти:

400 г. коприва
1 гл. лук
4 ск. чесън
2 с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер
1 бр. суха червена чушка
3 бр. яйца
100 г. сирене

Приготвяне:

  • Изчистената и измита коприва се слага да се вари в  подсолена вода, заедно със сухата чушка почистена от дръжката и семената и лукът предварително обелен и разрязан на две.
  • След 15-20 минути копривата се отцежда и се пасира заедно с чушката и лука.
  • В малко мазнина се запържва брашното до златисто и при непрекъснато разбъркване се добавя червеният пипер.
  • Прибавя се пюрето от коприва, нарязаният на ситно чесън и се разрежда с 300 мл. от отварата.
  • Оставя се да къкри на слаб огън, докато се сгъсти.
  • Добавят се яйцата при непрекъснато разбъркване и кашата се вари още 4-5 минути.
  • Поднася се с натрошено сирене.



вторник, 5 април 2016 г.

Пурички с локум

Лесни за приготвяне и чудно вкусни пурички, изчезващи за броени минути!


Продукти:

550 г. брашно
200 мл. прясно мляко
180 мл. олио
25 г. мая
5 с. л. захар
1 ч. л. течна ванилия
100 г. локум
пудра захар за поръсване

Приготвяне:

  • Маята се размива в прясното мляко.
  • Замесва се тесто от пресятото брашно, прясното мляко, захарта, олиото и ванилията и се оставя да втаса.
  • Разточва се на кора и се нарязва на правоъгълници.
  • Локумът се нарязва на ивички.
  • Във всеки правоъгълник се слага локум и се завиват на пурички.
  • Пуричките се подреждат на разстояние една от друга, върху тава покрита с хартия за печене.
  • Пекат се в умерена фурна и докато са още горещи, се поръсват с пудра захар.

понеделник, 4 април 2016 г.

Охлюви

Една рецепта от испанската кухня за любителите на охлюви!


Продукти:

1 кг. охлюви
1 домат
1 гл.  лук
1 скилидка чесън
50 г. хамон на кубчета
50 г. чоризо
100 мл. бяло вино
1 куб. пилешки бульон
1 даф. лист
1 ч. л. червен пипер
черен пипер на зърна
2 сухи люти чушлета
мента
1 с. л. брашно
зехтин
сол 

Приготвяне:

  • Охлювите се измиват няколко пъти със студена вода, като във всяка вода се слага сол и оцет.
  • След като се измият се слагат да се варят в тенджера с подсолена вода и няколко стръкчета мента на слаб огън, докато охлювите се покажат, след което температурата се увеличава и се варят, докато се образува пяна.
  • Водата се изхвърля и се налива чиста, добавят се сухите чушлета, пилешкия бульон, черния пипер и дафиновия лист и се варят отново, около 20 минути.
  • Запържват се нарязаните на ситно лук, чесън, хамона и чоризото. 
  • Добавят се брашното, настърганият домат и червеният пипер. Налива се виното и се оставя да къкри при непрекъснато разбъркване за 3-4 минути.
  • Запръжката се изсипва при охлювите и се вари около 30 минути, докато соса се сгъсти.


неделя, 3 април 2016 г.

Салата от коприва с млечен дресинг

Тази салата е толкова вкусна, че за отрицателно време ще стане любима на цялото ви семейство!




Продукти:

200 г. коприва
2 бр. твърдо сварени яйца
5-6 чери домати
2 скилидки чесън
1 с. л. бадеми
1 с. л. маслинова паста
2 с. л. зехтин
50 г. кашкавал
крутони

За дресинга:

150 г.кисело мляко
1 ч. л. горчица
сол на вкус

Приготвяне:

  • Копривата се измива добре, почиства се от по грубите стебла и се нарязва.
  • Стрива се добре с малко сол, добавя се зехтина, маслиновата паста, нарязаните чесън, яйца и домати и се разбърква добре.
  • Полива се с дресинг приготвен от киселото мляко и горчицата.
  • Поръсва се с филирани бадеми, крутони и настърган на едро кашкавал.


събота, 2 април 2016 г.

Яхния от зелен боб





Продукти:

500 г. зелен боб
1 гл. лук
4 ск. чесън
2 моркова
2 домата от консерва 
150 мл. доматен сок
1 ч. л. червен пипер
450 мл. вода
1 с. л. брашно
4 с. л. олио
сол на вкус
магданоз

Приготвяне:

  • Зеленият боб се почиства, измива и нарязва.
  • Нарязаните на ситно лук, чесън, домати и сока се задушават в олиото, след което се добавят нарязаните на кубчета моркови.
  • Поръсва се с червения пипер и се разбърква.
  • Прибавя се зеления боб и се залива с толкова вода, колкото да покрие боба.
  • Вари се на умерен огън, докато бобът започне да омеква, тогава се добавя брашното размито в 50 мл. студена вода.
  • Оставя се да къкри, докато бобът напълно уври и се пръсва със ситно нарязан магданоз.