събота, 5 август 2017 г.

Домашни кроасани





Продукти:

500 г. брашно
10 г. сол
40 г. захар
10 г. сухо мляко
250 мл. вода
25 г. мая
280 г. краве масло
1 яйце

Приготвяне:

  • Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче. В него се слагат солта, захарта, сухото мляко и водата.
  • Омесва се меко тесто, добавя се маята размита в малко студена вода и продължава да се меси до получаване на гладко и еластично тесто.
  • Оформя се топка, покрива се с кърпа и се оставя да почива 30 минути на стайна температура.
  • От тестото върху набрашнена повърхност се разточва правоъгълник с размер 28 х 38 см.
  • Прехвърля се в тава, покрива се със стреч фолио и се оставя в хладилник най-малко за 2 часа.
  • Кравето масло се поставя между два листа хартия за печене, разточва се с размер на половината на тестото и се оставя в хладилник.
  • Охладеното тесто се поставя върху набрашнена повърхност, в средата му се слага кравето масло и двата края се прегъват към центъра, така че да се покрие кравето масло.
  • Тестото се слага хоризонтално и се разточва на правоъгълник с размер 40 х 20 см.
  • Мислено се разделя на три части. Лявата част се сгъва към центъра, след това дясната част се сгъва отгоре. Покрива се със среч фолио и се оставя за 30 минути в хладилник.
  • Следват още 5 разточвания и прегъвания на тестото, като след всяко тестото се слага за 30 минути в хладилник.
  • След последното разточване и прегъване тестото се оставя в хладилник най-малко за 1 час.
  • Тестото се разточва върху набрашнена повърхност с дебелина 1/2 см. и се нарязва на равни по големина триъгълници с размер 4,5 см на ширина и 13 см. на дължина.
  • Прави се малък разрез в центъра на основата на всеки триъгълник и се навиват.
  • Нареждат се в тава покрита с хартия за печене и се оставят да втасат, докато удвоят обема си.
  • Намазват се с разбитото яйце и се пекат на 190°С, докато придобият златист цвят.
* Източник: Xavier Barriga 

Няма коментари:

Публикуване на коментар