Продукти:
6 миди Сен Жак
50 г. хамон
1 гл. лук
125 мл. бяло вино
50 г. галета
40 мл. зехтин
за соса:
300 мл. прясно мляко
20 г. брашно
20 г. краве масло
Приготвяне:
- В тиган се загрява кравето масло, добавя се брашното и се запържва до златисто.
- При непрекъснато разбъркване се добавя топлото мляко, докато се получи гладък сос без бучки.
- Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
- Отделно в зехтина се запържва нарязания на ситно лук до прозрачност.
- Добавя се хамона и се запържва още 20-30 секунди.
- Изсипва се виното и се редуцира, докато течността остане на половина.
- Прибавят се мидените ядки, сваля се от огъня и се оставят да престоят няколко минути.
- Ядките и получената смес се разпределят в черупките, покриват се със соса и се поръсват с галета.
- Пекат се в предварително загряна на 180°С фурна около 15 минути, докато придобият златист цвят.
Няма коментари:
Публикуване на коментар