сряда, 31 януари 2018 г.

Царевичен хляб с квас



Продукти:

за закваската:

10 г. квас
120 г. пълнозърнесто ръжено брашно
120 мл. вода

за тестото:

250 г. активен квас
325 г. пълнозърнесто ръжено брашно
200 г. царевичен грис
375 мл. вода за царевичния грис
250-300 мл. вода за тестото
15 г. сол

Приготвяне:

  • Вечерта се смесват 10 г. квас със 120 г. ръжено брашно и 120 мл. вода.
  • На следващият ден кваса е с мехурчета и леко кисел мирис.
  • Царевичния грис се поставя в купа, залива се с вряща вода и се разбърква с лъжица до получаване на хомогенна паста.
  • Оставя се леко да се охлади и към нея се добавят останалите съставки за тестото.
  • Замесва се лепнещо тесто, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 1 час.
  • След като тестото втаса върху набрашнена повърхност се оформя на топка.
  • Слага се на тава покрита с хартия за печене и се оставя да втаса 2.30 часа.
  • Пече се 15 минути в предварително загряна на 250°С фурна, в която се слага купичка с вода.
  • Купичката се маха и се пече още 1 час и 30 минути.
  • Хляба се консумира на следващият ден.
* Рецептата е адаптирана от Pan casero




Няма коментари:

Публикуване на коментар