сряда, 11 април 2018 г.

Козунак



Продукти:

1 кг. брашно
25 г. мая
5 яйца
250 г. захар
250 г. прясно мляко
150 г. разтопена свинска мас
100 мл. олио
1 ч. л. течна ванилия
кора от 1 лимон

орехи
бадеми
белтък за намазване
захар за поръсване

Приготвяне:

  • Маята се смесва с част от затопленото мляко, и по една лъжица брашно и захар и се оставя да шупне.
  • Останалото мляко се смесва със захарта, яйцата и леко се разбиват с вилица. 
  • Получената смес се изсипва в пресятото брашно и се добавя маята, ванилията и настърганата лимонова кора.
  • Докато се меси се добавя по малко от топлата мазнината.
  • Тестото се меси, докато свърши мазнината, покрива се с кърпа и се оставя да втаса.
  • Втасалото тесто се премесва отново и се разделя на части според формите за печене.
  • Оформят се, поставят се върху хартия за печене и отново се оставят да втасат.
  • След това се намазват с разбит белтък, нареждат се бадеми или орехови ядки и се поръсват със захар.
  • Пекат се в силна фурна докато получат златист загар, след това се намалява на 180°С и се пече около 35-40 минути.





Няма коментари:

Публикуване на коментар