Продукти:
за тестото:
500 г. бяло брашно
7 г. суха мая
2 с. л. зехтин
325 мл. хладка вода
1 к. л. морска сол
1 ч. л. захар
за плънката:
100 г. грозде
60 г. краве сирене
60 г. сирене "Горгонзола"
60 г. пушено сирене
1 шепа рукола
4-5 с. л. майонеза
шарен пипер
орехови ядки
Приготвяне:
- Брашното се пресява, в центъра се прави кладенче, в което се слага солта, захарта, зехтина, маята и водата.
- Меси се докато се получи гладко и еластично тесто.
- Оформя се на топка и се поставя в купа, която се покрива с влажна кърпа. Оставя се да втаса на топло, докато си удвои обема.
- Тестото се разделя на две части и всяка се разточва с дебелина 1/2 см. и диаметър 30 см.
- Намазва се с майонеза, разпределя се руколата, нарязаното грозде, орехите и се поръсва с натрошените сирена.
- Пече се в предварително загряна на 240°С фурна 15-20 минути.
- Сервира се поръсена с шарен пипер и свежа рукола.
за плънката:
пушена сланина
4 слайса пушена пастърма
1 зелена чушка
1 люто чушле
2-3 кисели краставички
маслини
5-6 с. л. пържен домат от консерва
кашкавал
топено сирене
Калцоне
400 г. готово тесто
за плънката:
250 г. кайма
50 г. пушена сланина
1/2 гл. лук
маслини
3-4 кисели краставички
риган
2 люти чушлета
4 топени сиренца
4 с. л. пържен домат от консерва
Приготвяне:
- Нарязания на ситно лук се задушава в малко мазнина до омекване.
- Добавя се каймата, нарязаните краставички, маслини, сланина, ригана и сол на вкус.
- Тестото се разделя на две еднакви по големина части и се разточват във формата на кръг.
- Намазват се с домата, слага се плънка, чушле и топено сирене.
- Тестото се затваря във формата на полумесец, краищата се притискат, като леко се усукват.
- Пече се в предварително загряна на 240°С фурна 15-20 минути.
Пица с гъби и моцарела
Няма коментари:
Публикуване на коментар